DURUM HİKAYESİ NEDİR ?
Durum Hikâyesi: Olay anlatımına dayanmayan, kişilerin veya hayatın bir kesitinin ele alındığı hikâyelere denir. Bu tür hikâyelerde merak duygusu geri plana itilir ve bir durum veya kişi betimlenir. Durum hikâyesinin en önemli örnekleri, Rus yazar Anton Çehov tarafından verilmiştir.
HİKAYELER
Modern hikâyelerin kurucularından biri olan Çehov, eserlerinde 19.yy Çarlık Rusya’sının değişen toplum yapısını ustalıkla işler. Romanlarında ve yazdığı kısa hikâyelerinde, insanın evrensel sorunlarına değinir. Sohbet eder gibi gelişen akışta iyiye veya kötüye işaret etmez, kararı okuyucuya bırakır. Dili bütün zenginliğiyle kullandığı için Tolstoy; Dostoyevski, Turgenyev gibi yazarlardan da haklı övgüler almıştır.
ANTON ÇEHOV KİMDİR ?
Anton Çehov 29 Ocak 1860 doğumlu, Taganrog, Rusya, 1904, Badenweiler, Almanya Rus oyun yazarı ve modern kısa hikaye ustası. O, karakterlerinin gizli motiflerini ortaya çıkararak hayatın yüzeyinin altına daldıran laconic kesinlikte bir edebi sanatçıydı.Mayıs 1904’te Çehov’un tüberkülozu ölümcül derecede ilerlemiştir.
MAHALLE KAHVESİ
Karlı bir kış akşamında mahallesindeki kahvehaneye giden anlatıcı garsondan bir çay isteyip kahvedekilere bakarak zaman geçirmektedir. Dışarda kar yağmaktadır. Bu sırada üstü başı karlarla kaplı bir adam kahveden içeri girer. O içeri girince kahvedeki insanlar birden bire seslerini kesmiş herkes adama dikkat kesilerek sessiz sessiz beklemeye başlamıştır. En sonunda bu genç adamın kız kardeşini kötü yola düşürdüğünü, o nedenle ailesi tarafından reddedildiğini, adamın babasının da kahrından ölmüş olabileceğini öğrenir.
SAİT FAİK ABASIYANIK KİMDİR ?
18 Kasım 1906 yılında Adapazarı’nda dünyaya gelmiştir. Sait Faik Abasıyanık çocukluğunun büyük bir bölümünü bu ilçede geçirmiştir. Babası ticaret ile uğraşan ünlü keresteci Mehmet Faik’tir. Annesi ise Hacı Rıza Efendi’nin kızı olan Makbule hanımdır. Sait Faik Abasıyanık’ın babası Kurtuluş savaşında göstermiş olduğu mücadeleden ötürü devlet tarafından İstiklal madalyası verilmiştir.Özellikle Türk edebiyatında çağdaş hikayeciliğe önemli katkıları olmuş olan yazardır. Takma adı ise Adalı’dır. 11 MAYIS 1954’te sirozdan vefat etmiştir.
KÜÇÜK AĞA
Küçük Ağa kitabını kısaca özetlemek gerekirse kitap, I. Dünya Savaşı’nda tek kolunu kaybeden Çolak Salih’in Konya’nın Akşehir ilçesindeki bir köyüne gelmesi ve buradaki halk ile Kurtuluş Savaşı’nda mücadele vermesini anlatır. Kitabın ana karakterlerinden Mehmet Reşit Efendi ise başta Kuvvacılar’a karşı gelir ancak sonradan onların arasına katılmanın önemini fark eder
TARIK BUĞRA KİMDİR ?

Tarık Buğra ya da tam adıyla Süleyman Tarık Buğra (2 Eylül 1918 – 26 Şubat 1994), Cumhuriyet Dönemi’nde hikaye, roman, tiyatro, oyun ve fıkra gibi türlerde birçok eser yazmış Türk gazeteci, roman, oyun, fıkra ve hikaye yazarıdır. Özellikle romanlarıyla ön plana çıkan yazar, 1991 yılında devlet sanatçısı unvanını almıştır.